Algemene voorwaarden

Geschiedenis

LUKOIL werd in november 1991 opgericht als een staatsoliebedrijf in de voormalige Sovjet-Unie. De benaming LUKOIL is de afkorting van LangepasUraiKogalymneft, een samensmelting van de namen van de drie olie- en gasbedrijven uit West-Siberië die op dat moment vrijwillig fuseerden : Langepasneftegaz uit Langepas, Uraineftegaz uit Urai en Kogalymneftegaz uit Kogalym. Twee jaar later werd door de privatisering het bedrijf LUKOIL opgericht en werden de eerste aandelen uitgegeven.

Snelle groei

In 2000 kocht LUKOIL het Amerikaanse oliebedrijf Getty Oil. Sinds 2003 openden de eerste LUKOIL-stations in de VS hun deuren en worden de Getty-stations omgedoopt tot LUKOIL-tankstations. Daarmee was meteen de aanzet gegeven voor een succesvolle wereldwijde expansie. Begin 2004 verwierf het bedrijf 795 Mobil-tankstations van ConocoPhillips in New Jersey en Pennsylvania (VS). In september 2004 kocht ConocoPhillips een aandelenpakket ter waarde van 7,6% van LUKOIL en tekende het een contract waarmee dit in de toekomst kan oplopen tot 20%. Beide maatschappijen kondigden een grootscheepse strategische alliantie aan, waarbij ze besloten om gezamenlijk welbepaalde olie- en gasvelden te gaan exploiteren.

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie over de historiek van LUKOIL.

Wereldwijde expansie

Vandaag, na ruim 20 jaar activiteit, is LUKOIL de tweede grootste producent van aardolie van Rusland. En is ze het grootste onafhankelijke oliebedrijf op het vlak van olie- en gasreserves. Het is ongetwijfeld een bedrijf met een enorme expansiekracht. Gedurende de laatste 15 jaar investeerde LUKOIL zwaar in activa met betrekking tot de afzet van aardolie. Dat gebeurde vooral in Oost-Europa met de aankoop van drie raffinaderijen in Oekraïne, Roemenië en Bulgarije en met de aankoop van 2000 benzinestations in de regio. En LUKOIL is niet van plan om haar expansiepolitiek af te zwakken. In een recente toespraak zegt Vagit Alekperov, de CEO van LUKOIL, dat “het creëren van een reeks afzetmarkten voor aardolie over de hele wereld een belangrijke activiteit voor LUKOIL aan het worden is.” En de aankopen van 2008, met namede joint venture in de ISAB raffinaderij in het Italiaanse Priolo (Sicilië) en de aankoop van een netwerk van meer dan 600 stations in Turkije, zijn het beste bewijs van deze expansiedrang.

Een internationaal netwerk

Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië, Oekraïne, Europa (Bulgarije, Hongarije, Cyprus, Turkije, Macedonië, Letland, Litouwen, Polen, Servië, Roemenië, Estland, Finland) en de Verenigde Staten.

LUKOIL is op dit ogenblik in niet minder dan 40 landen actief. Het verkoopnetwerk van LUKOIL strekt zich uit over meer dan 20 landen, met inbegrip van Rusland, het GOS (Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië, Oekraïne), Europa (Bulgarije, Hongarije, Cyprus, Turkije, Macedonië, Letland, Litouwen, Polen, Servië, Roemenië, Estland, Finland) en de Verenigde Staten (www.lukoilamericas.com - www.lukoil-overseas.com). Het netwerk omvat meer dan 6000 stations (inclusief franchisestations) die opereren onder drie merknamen: LUKOIL, Teboil en Getty.